آشنایی با مدل رنگی CMYK
دسامبر 9, 2018
تراکت چیست ؟
ژانویه 7, 2019
نمایش همه

پلیت چاپ یا زینک به ورق هایی که در صنعت چاپ که از جنس روی بوده و در دستگاه چاپ افست بر روی لاستیک برای حمل طرح استفاده می شود را زینک ( پلیت ) می گویند .چنان چه این ورق ها به روش سنتی لیتوگرافی درست شود را زینک می گویند و در صورتی که توسط دستگاه هایی مستقیم از کامپیوتر گرفته شود را پلیت می گویند . در این مقاله با انواع پلیت ها بیش تر آشنا خواهید شد .

استفاده از پلیت چاپ در افست

متداول ترین پلیت چاپ در افست، پلیت های چاپ افست معمولی هستند که معمولا از آن ها در چاپ افست استفاده زیادی می شود .زینک یا پلیت ها از ویژگی عدم انحلال روغن و آب در یکدیگر استفاده می کنند .پلیت های چاپ افست دو منطقه در روی سطح دارند .منطقه غیر حامل و منطقه حامل اطلاعات و تصویر .در منطقه حامل اطلاعات ویژگی های منحصر به فرد تصویر دفع آب شده و جذب مرکب پایه روغنی پلیت می شوند اما در منطقه غیرحامل اطلاعات ویژگی های منحصر به فرد تصویر جذب آب می شود .

در زمان استفاده از چاپ افست ، ابتدا پلیت چاپ در آب غوطه ور شده و نقاطی که حمل کننده تصویر هستند آب را دفع می کنند و سایر نقاط تنها لایه نازکی از آب را به خود جذب می کنند . بعد از این کار مرکب روی پلیت منتقل شده و تنها مناطق آماده شده برای انتقال تصویر مورد نظر مرکب را جذب خود می نماید و در آخر پلیت آماده برای چاپ می شود .از این روش برای هر سیکل از چاپ چندین مرتبه انجام می شود تا مقدار رطوبت و مرکب روی سطح چاپ منتقل شود .

پلیت چاپ

پلیت چاپ افست خشک

در پلیت خشک از آب برای نقاط تصویری و غیر تصویری استفاده نمی شود و موادی که سطح پلیت را می پوشانند به صورتی است که تنها نقاط تصویری پلیت خشک ، مرکب مخصوص چاپ را به خود جذب می کند .این روش از چاپ افست روی کاغذ که خاصیت جذب آب را ندارد بلکه روی موادی که خاصیت جذب آب را ندارند مانند پی وی سی قابل اجرا هستند .تجهیزات لازم برای چاپ افست خشک و استفاده از این نوع از پلیت ها در مقایسه با پلیت های چاپ افست معمولی بسیار متفاوت می باشد .

انواع پلیت های چاپ در صنعت

زینک یا پلیت چاپ ورقی با ابعاد مشخص که فلزی ، پلاستیکی ، کاغذی است که در چاپ لیتوگرافی برای چاپ طرح مورد نظر روی آن کپی می کنند و هم چنین از پلیت ها در چاپ افست نیز استفاده می شود.از زینک در صنعت چاپ ایران  که معادل نام انگلیسی پلیت می باشد، استفاده می شود .پلیت ها انواع مختلفی دارند که شامل دیازو ، فتوپلیمر و هالید نقره می باشند و توضیح مختصری از هر یک از آن ها را بیان خواهیم کرد .

پلیت دیازو

پلیت های دیازو معمولا با لایه ای از مواد آلی پوشش داده می شوند و با حلال ویژه ای ظاهر می شوند . مدت زمانی که می توان این نوع از پلیت ها را نگهداری کرد حدود یک سال می باشد . از این پلیت ها در تیراژهای چاپی 150هزار نسخه استفاده می شود .

پلیت فتوپلیمر

پلیت های فتوپلیمر نیز با لایه ای از مواد آلی پوشیده می شوند ، این لایه در برابر ساییده شدن بسیار مقاوم و ماندگاری بالایی دارند . از این پلیت چاپ فتوپلیمری در تیراژ های چاپ 250 هزار نسخه ای استفاده می شوند .

پلیت های هالید نقره

پلیت هالید نقره مشابه فیلم عکاسی با لایه ی حساس به نور پوشش داده می شوند و چون تاثیر امولسیون هالید نقره با سرعت کم انجام می شود ، برای تکثیر تصاویر و طرح های رنگی این پلیت ها لایه ای حساس بر روی آلومینیوم پوشش داده می شود .در زمان ظهور این پلیت ها مقداری نقره محلول به جای می ماند .نقره باقی مانده نیز با استفاده از تجهیزات مناسب بازیافت می شود و در نهایت باقی مانده محلول از طریق  فاضلاب دفع می شود .

تفاوت بین پلیت های حرارتی و CTP

تفاوت هایی بین پلیت چاپ حرارتی و پلیت CTP وجود دارد که از نظر کارشناسان متخصص در این زمینه همیشه جای بحث وجود دارد . اکثر افراد بر این باور هستند که چون پلیت های حرارتی از سیستم های باینری استفاده می کنند برتری بیش تری دارند و کار با تکنولوژی لیزر ، اطمینان کار را بالا برده البته فاکتورهای دیگری نیز که شامل سرعت در چاپ ، هزینه و مدت زمان عمر دستگاه های لیزر مد نظر آن ها قرار می گیرد .در مقابل پلیت های CTP تکنولوژی دیو لیزری با قیمت مناسب و ارزان استفاده می کنند و براساس خواسته مشتری تغییرات مناسبی روی آن ایجاد می شود .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *